Català

🍽Economia circular i restauració. Beneficis mutus

🍽Economia circular i restauració. Beneficis mutus

L’economia circular ofereix un marc de solucions per al desenvolupament econòmic abordant profundament la causa de reptes mundials com ara el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat, l’increment de residus i de contaminació i alhora revela grans oportunitats de creixement.

Segons indica l’ONU, l’economia circular revoluciona la manera com dissenyem, produïm i consumim. El model es basa en tres principis:

✔Eliminar residus i contaminació

✔Mantenir productes i materials en ús

✔Regenerar sistemes naturals

L’aplicació de l’economia circular té un impacte directe a la lluita contra el canvi climàtic i la prevenció de residus. A tall d’exemple, canviant la manera com produïm i utilitzem l’acer, el ciment, l’alumini i el plàstic es podrien reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle provinents d’aquestes indústries fins a un 40% per al 2050.

Alguns estudis suggereixen que la transició a una economia circular podria generar un benefici econòmic net d’1,8 bilions d’euros per a Europa el 2030, i un valor anual d’aproximadament 624.000 milions de dòlars a l’Índia per a l’any 2050, en comparació del escenari lineal actual.

Estudis recents a Amèrica Llatina i el Carib també indiquen que l’adopció de l’economia circular podria crear un increment net de 4,8 milions de llocs de treball a la regió.

Així mateix, segons la Comissió Europea, l’aplicació d’unes mesures circulars ambicioses a Europa podria generar al voltant de 700.000 llocs de treball nous. Tenint en compte les possibles pèrdues de llocs de treball derivades de l’aplicació de les tecnologies de la Indústria 4.0, cal que l’economia circular aprofiti el potencial de la Quarta Revolució Industrial alhora que garanteix el benestar dels treballadors i la seva participació a la economia. Per això, és essencial que els treballadors tinguin accés a les oportunitats de capacitació necessàries per satisfer les demandes d’ocupació d’un paradigma econòmic circular.

Economia circular i restauració

El món de la gastronomia també s’ha d’actuar i replantejar com més aviat millor un model d’economia circular de manera urgent. L’aplicació de l’economia circular en restauració requereix almenys dues accions: una, arribar a un objectiu de malbaratament zero en tots els àmbits; i dues, emprar tècniques productives que optimitzin la supervisió i el control de qualsevol àrea susceptible de millora abans que es produeixin pèrdues.

Objectiu Zero Waste
En qualsevol sector o aspecte de la vida, l’economia circular basa els fonaments en aconseguir un nivell zero de deixalles o deixalles irrecuperables.

Com es tradueix el Zero Waste en la restauració?

  • Millor aprofitament dels aliments
  • Eliminar els envasos de take away que no fossin retornables o almenys reciclables.
  • Fomentar aquests bons hàbits dels clients amb incentius o descomptes en retornar aquests envasos.
  • Eliminació d’aquells elements d’un sol ús als restaurants: Adorns o palletes per als còctels, tovallons o estovalles en paper o similars, gots de plàstics, etc.
  • Donar una destinació millor als aliments que sobren diàriament.

A Espanya existeix la iniciativa de Too Good To Go, i s’altres acciones que ja funcionen a grans ciutats.

ALTRES NOTÍCIES

🍽Restauració: Obligatorietat d’un pla de prevenció per evitar pèrdues d’aliments

La restauració i les empreses afins que hi treballen són el sector que ha d’estar més atent. S’ha promulgat la Llei contra el malbaratament alimentari, que, entre altres aspectes, obliga els restaurants a facilitar que la clientela es pugui endur amb un envàs el menjar que no s’acabi; insta les empreses alimentàries a incentivar la venda de productes amb caducitat pròxima; estableix que les restes no menjables s’aprofitin per a altres usos.

Llegir més »

Data de caducitat o de consum preferent?

La data de caducitat dels aliments és una qüestió de seguretat: els aliments es poden consumir fins a aquesta data, però no després.

La data de consum preferent es refereix a la qualitat, ja que l’aliment és segur per a consumir després de la data, però pot ser que perdi característiques organolèptiques pròpies com a sabor, textura, etc.

Llegir més »