Catal脿

馃嵔Restauraci贸: Obligatorietat d’un pla de prevenci贸 per evitar p猫rdues d’aliments

馃嵔Restauraci贸: Obligatorietat d’un pla de prevenci贸 per evitar p猫rdues d’aliments

L鈥橭rganitzaci贸 de les Nacions Unides per a l鈥橝limentaci贸 i l鈥橝gricultura calcula que un ter莽 dels aliments produ茂ts anualment al m贸n es llencen (FAO, 2011).

A la Uni贸 Europea, cada any es descarten 88 milions de tones d鈥檃liments, amb un cost de 143 bilions d鈥檈uros. Aquesta quantitat equival al 20% de la producci贸 aliment脿ria total.

A Catalunya, les llars, els comer莽os i la restauraci贸 generen unes 262.000 tones de malbaratament cada any o, el que 茅s el mateix, uns 35kg/persona.

Sensibilitzar i educar sobre aquest greu problema 茅s el primer pas per evitar el malbaratament. Cal recuperar el valor dels aliments i pensar que les restes aliment脿ries s贸n un recurs, no un residu, tal com confirma la web Alimentaci贸 Sostenible, un recurs de l’Ajuntament de Barcelona.

On hi ha m茅s malbaratament

El malbaratament es produeix en tots els processos de la cadena aliment脿ria, des de l鈥檃gricultura fins al consum, per la qual cosa totes hi estem implicades.

Per貌 segons l’AESAN, 70 % de les p猫rdues d’aliments els trobem a l’脿mbit dom猫stic, de restauraci贸 i minoristes. La resta correspon a l’脿mbit de la producci贸 i el processament d’aliments.

L鈥檋ostaleria engloba un 12% del total, i cal remarcar que les fam铆lies s鈥檈mporten la pitjor part (58%).

Guia per a la prevenci贸 del malbaratament alimentari en el sector de la restauraci贸 comercial i cuines centrals, promoguda pel DACC

La restauraci贸 i les empreses afins que hi treballen s贸n el sector que ha d’estar m茅s atent. S’ha promulgat la Llei contra el malbaratament alimentari, que, entre altres aspectes, obliga els restaurants a facilitar que la clientela es pugui endur amb un env脿s el menjar que no s鈥檃cabi; insta les empreses aliment脿ries a incentivar la venda de productes amb caducitat pr貌xima; estableix que les restes no menjables s鈥檃profitin per a altres usos.

La Llei aprovada pel Parlament de Catalunya al mar莽 de 2020 茅s pionera a Europa perqu猫 prioritza la prevenci贸 en origen davant la redistribuci贸 dels excedents. I el Govern espanyol va aprovar el projecte de Llei de Prevenci贸 de las P猫rdues i el Malbaratament Alimentari al juny de 2022.

Tant les lleis catalana com l’espanyola estableixen que tots els agents de la cadena aliment脿ria tenen l’OBLIGACI脫 de disposar d’un pla de prevenci贸 de les p猫rdues on hi hagi un autodiagn貌stic dels seus processos productius i identifiquin on hi ha p猫rdues d’aliments per tal de minimitzar-los.

No comptar amb un pla de prevenci贸 pot suposar un falta greu que est脿 sancionat amb multes d’entre 2.001 fins a 60.000 euros.

Campanya de comunicaci贸 Anafric

El malbaratament alimentari s’ha convertit en una de les preocupacions m茅s importants a nivell mundial. Es genera en totes les etapes de la cadena aliment脿ria: des de la producci贸 prim脿ria fins al consum. Segons les dades oficials, les xifres del malbaratament a nivell mundial s贸n elevades. Tot i que les carns formen part dels aliments que menys es malbaraten, conformen, juntament amb els l脿ctics i les llavors oleaginoses, el 20% dels aliments que es malgasten.

Davant d’aquesta preocupaci贸, des d’Anafric s’ha engegat una campanya de comunicaci贸 per difondre qu猫 est脿 fent el sector carni per posar fre al malbaratament i per conscienciar de la constribuci贸 “necess脿ria i imprescindible” de totes les baules de la ind煤stria c脿rnica per aturar el canvi clim脿tic i contribuir a una millor distribuci贸 dels aliments a  nivell global.

ALTRES NOT脥CIES

Data de caducitat o de consum preferent?

La聽data de caducitat聽dels aliments 茅s una q眉esti贸 de seguretat: els aliments es poden consumir fins a aquesta data, per貌 no despr茅s.

La data de聽consum preferent聽es refereix a la qualitat, ja que l’aliment 茅s segur per a consumir despr茅s de la data, per貌 pot ser que perdi caracter铆stiques organol猫ptiques pr貌pies com a sabor, textura, etc.

Llegir m茅s 禄