Català

🍽Què cal tenir en compte abans d’aplicar el pla de malbaratament al meu establiment de restauració (1)

🍽Què cal tenir en compte abans d’aplicar el pla de malbaratament al meu establiment de restauració (1)

La sostenibilitat en un restaurant és, avui dia, el primer que hem de tenir en compte. La llei de malbatament zero ens obliga a tenir un enllestit un pla… però abans haurem d’analitzar el nostre restaurant i veure com l’aplicaré, a on i de quina manera.

Per tant, us explicarem de manera senzilla com focalitzar els nostres esforços, perquè no sigui tan complicat poder tenir un pla en el menor temps possible.

Abans de res ens hem de fer una sèrie de preguntes:

1.- Analitzem els nostres menús. Què ens demana més la gent i què sobra de cada menús (📍apunteu-lo)

2.- Com són les racions de cada menú. Quin percentatge sobra de cada menú?

3.- Ofereixes als teus clients emportar-se el que li sobra a casa?

4.- Molt important: heu de controlar el que teniu al vostre magatzem i disposeu-lo per caducitat.

5.- I si li preguntem als nostres pares o àvies què feien per reduir l’ús dels aliments que anavem directament a les escombraries.

6.- Heu informat al vostre personal sobre el malbaratament i quines accions han de fer per evitar-ho?

7.-Heu contactat amb associacions per establir acords i cedir els menús o aliments que sobrin?

8.- Penseu comunicar tot el que feu perquè els vostres clients estiguin al dia de les vostres iniciatives

Si els 8 punts anteriors els tenim clars, podem començar a plasmar el nostre pla de malbaratament alimentari.

Per exemple un bon punt de partida podria ser aquesta descripció dels meus serveis de restauració:

  • Esmorzars:
    • Entrepans: 140 unitats/dia
    • Brioxeria: 90 unitats/dia
  • Dinars:
    • Menús complets (primer plat, segon plat i postres): 135 menús/dia
    • Mitjos menús (plat únic i postres): 60 mitjos menús/dia
  • Sopars:
    • A la carta (plats individuals): 100 comensals/dia

Una vegada hem definit què servim cada dia, hem de el pes de cada unitat. Per exemple, i seguint el model de la Guia del Malbaratament per a Restaurants de la Generalitat de Catalunya

  • Esmorzars:
    • Entrepans: 160 grams/unitat. En multiplicar-ho per les 140 unitats/dia, això equival a 22,4 kg/dia.
    • Brioxeria: 75 grams/unitat. En multiplicar-ho per les 90 unitats/dia, això equival a 6,75 kg/dia.
  • Dinars:
    • Menús complets (primer plat 150 grams, segon plat 200 grams i postres 100 grams): 450 grams/menú.
      En produir 135 menús/dia, s’estimen uns 60,75 kg/dia.
    • Mitjos menús (plat únic 150 grams i postres 100 grams): En produir 60 mitjos menús/dia, s’estimen uns 15 kg/dia.
  • Sopars:
    • A la carta (plats individuals 150 grams): Prenent com a exemple 100 comensals diaris, prenent 2 plats i postre, ens dona 400 grams/comensal, es a dir 40 kg/dia.
  • Pa a taula diari: 15 kg/dia

Per tant, el total d’aliment utilitzat al nostre restaurant durant un any seria:

📍Sumant els kg diaris produïts en Esmorzars + Dinars + Sopars + Pa a taula diari, ens dona una suma total de 159,9 kg diaris produïts.

📍Tenint en compte que es treballa uns 300 dies per any, multipliquem la xifra per 300, i tenim una xifra global de: 47.970 kg/any o 48 tones/any.

Ja sabem quin quantitat d’aliments utilitzem per a fer els nostres àpats al restaurant. Ara cal saber quins llancem. I per això caldrà veure, què quantifiquem com a aliments que es poden reutilitzar, aquells que no i els que, per exemple, donarem a una entitat social.

Aquest apartat el veurem detingudament en el proper article.

ALTRES NOTÍCIES

🍽Restauració: Obligatorietat d’un pla de prevenció per evitar pèrdues d’aliments

La restauració i les empreses afins que hi treballen són el sector que ha d’estar més atent. S’ha promulgat la Llei contra el malbaratament alimentari, que, entre altres aspectes, obliga els restaurants a facilitar que la clientela es pugui endur amb un envàs el menjar que no s’acabi; insta les empreses alimentàries a incentivar la venda de productes amb caducitat pròxima; estableix que les restes no menjables s’aprofitin per a altres usos.

Llegir més »

Data de caducitat o de consum preferent?

La data de caducitat dels aliments és una qüestió de seguretat: els aliments es poden consumir fins a aquesta data, però no després.

La data de consum preferent es refereix a la qualitat, ja que l’aliment és segur per a consumir després de la data, però pot ser que perdi característiques organolèptiques pròpies com a sabor, textura, etc.

Llegir més »