L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha creat una caixa d’eines amb informació i material per ajudar les empreses i entitats que participen en projectes de donació i aprofitament d’aliments a fer-ho de manera segura.
Aquesta caixa d’eines són diversos materials dirigits a els centres de restauració social (escoles, hospitals, residències…), inclou models de donació segura que es poden utilitzar (acord entre entitat donadora i receptora, lliurament i etiquetatge de traçabilitat), així com una infografia que remarca tot allò que és important per garantir la recuperació segura dels excedents dels menús sobrants.

Aquesta eina facilita la informació necessària d’una manera fàcil, visual i útil. Com a resum, aquesta caixa d’eines ens explica:
Quins menjars sobrants puc donar?
No tots els menjars es poden recuperar de manera segura i mantenint una bona qualitat organolèptica. En cas de dubte és preferible que es descarti el menjar per a la donació.
Només es poden aprofitar aquells menjars que s’han elaborat a la cuina del centre, però que encara no s’han exposat ni servit en el menjador.
A quina temperatura he de mantenir els menjars sobrants?
- Els menjars mantinguts en calent fins al servei han d’estar a una temperatura superior a 63ºC. En el cas que es vulguin donar, s’han de refredar tan ràpidament com sigui possible, la temperatura en el centre del producte haurà de disminuir de 60ºC a 10ºC en menys de 2 hores.
- Els menjars mantinguts en fred amb un període de duració inferior a 24 hores han d’estar a una temperatura màxima de 8ºC. Per un període de temps superior a 24 hores, cal conservar-los a una temperatura màxima de 4ºC.
Durant el transport cal evitar el trencament de la cadena del fred, utilitzant contenidors o vehicles isotèrmics o frigorífics.

S’han d’envasar els menjars que vull donar?
Sí, utilitzant envasos aptes per a ús alimentari. És aconsellable utilitzar envasos de racions unitàries per facilitar el refredament.
És necessari etiquetar els menjars envasats?
Sí, l’etiquetatge ens ajuda a controlar la traçabilitat i seguretat del menjar fins que arriba a la persona destinatària.
Quina és la durada recomanada de consum dels menjars sobrants?
Per als menjars conservats en congelació a temperatura inferior o igual a -18ºC, es recomana una durada màxima de consum inferior a 2 mesos a partir de la data de congelació. Aquesta és la millor opció considerant la seguretat i facilitat de distribució dels menjars.
En el cas dels menjars conservats en refrigeració a una temperatura inferior a 4 ºC, s ’aconsella consumir-los abans de les 48h.
Cal portar algun registre sobre els menjars donats?
Sí, el centre donador que ha elaborat el menjar ha de registrar el número de racions recuperades, i si es refrigeren o es congelen. També cal guardar una còpia del document de lliurament a les persones o entitats destinatàries.
Quina és la meva responsabilitat com a empresa donadora?
Per tal de definir les responsabilitats dels agents participants en la donació dels aliments, es recomana l’existència d’un conveni que reculli els acords entre el donador i l’entitat receptora del menjar.
La web de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) amplia tota aquesta informació amb infografia visual.
