Català

No malbaratis la carn!

No malbaratis la carn!

Llençar menjar que és apte per al consum humà implica també llençar de manera indirecta una gran quantitat dels recursos que es necessiten per produir-los i distribuir-los fins a la botiga. Si, a més, tenim en compte la gestió i el tractament dels aliments que convertim en residus, és del tot evident que la pressió ambiental i social que generem al medi és innecessària.

L’emmagatzematge i la conservació correctes dels aliments eviten la pèrdua de les propietats nutricionals, redueixen la possibilitat que es facin malbé i ajuden a reduir el risc d’intoxicacions a l’hora de consumir-los.

Les neveres ens permeten refrigerar i conservar els aliments de manera molt senzilla i útil, però cal organitzar correctament els aliments per evitar que es facin malbé. Amb accions tan senzilles com col·locar cada producte al prestatge de la nevera que estigui a la temperatura més adequada per a la seva conservació, no barrejar els aliments crus amb els cuinats i guardar-los en recipients ben tancats, podrem allargar la vida dels aliments.

La carn no es llença

La carn representa de mitjana el 13% del menjar que una persona consumeix al llarg de l’any. La carn fresca és la més consumida (55,8 quilograms per persona i any) i els productes elaborats es consumeixen en menor quantitat (12 quilograms per persona i any).

Quan llencem carn a les escombraries, no només llencem aquest aliment, sinó que de manera indirecta també llencem els cereals i l’aigua que s’han necessitat per produir-la.

A casa, conservem bé la carn

A la nevera…

CARN FRESCA
Carn i productes carnis elaborats –salsitxes, botifarres, hamburgueses, mandonguilles, etc.– que preveiem cuinar dins d’un període breu de temps. Guardem-los al prestatge inferior, on la temperatura és més baixa, dins d’un recipient hermètic que contingui una reixeta a la part inferior per separar el líquid que desprèn la carn.

PLATS PREPARATS
Plats preparats a base de carn refredats a temperatura ambient –durant menys de 2 hores– en un envàs tancat hermèticament per tal d’evitar el contacte amb altres aliments.

EMBOTITS
Embotits tallats en un recipient tancat per evitar que s’assequin ràpidament.

Al congelador…


CARN FRESCA
Carn i productes carnis elaborats –salsitxes, botifarres, hamburgueses, mandonguilles, etc.– que no preveiem consumir dins d’un període breu de temps, en un recipient hermètic amb reixeta a la part inferior per evitar que la carn estigui en contacte amb el líquid que desprèn a l’hora de descongelar-lo. És recomanable fer porcions de les peces de carn per descongelar-ne només la quantitat que necessitem i no la peça sencera.

PLATS PREPARATS
Plats preparats a base de carn, refredats a temperatura ambient –durant menys de 2 hores– en un envàs hermèticament tancat. Si el guardem en porcions individuals, després podrem descongelar-ne la quantitat que realment necessite

Al rebost…


EMBOTITS
Embotits en peces senceres i curades de producció artesanal –pernil, llom, fuet, etc.– en un espai adequat sense humitat, ventilat i a temperatura estable.

Resumint… Consells

  • Comprova si encara et queda carn a casa abans d’anar a comprar.
  • Conserva la carn en la part més freda del frigorífic.
  • Pots congelar la carn fresca o cuinada per porcions, embolcallada o envasada, perquè no es malmeti pel fred intens.
  • Abans de refrigerar la carn acabada de cuinar o de congelar-la, deixa-la refredar una estona a temperatura ambient, però vigila que no passin més de dues hores per evitar la proliferació de microorganismes.

ALTRES NOTÍCIES

🍽Restauració: Obligatorietat d’un pla de prevenció per evitar pèrdues d’aliments

La restauració i les empreses afins que hi treballen són el sector que ha d’estar més atent. S’ha promulgat la Llei contra el malbaratament alimentari, que, entre altres aspectes, obliga els restaurants a facilitar que la clientela es pugui endur amb un envàs el menjar que no s’acabi; insta les empreses alimentàries a incentivar la venda de productes amb caducitat pròxima; estableix que les restes no menjables s’aprofitin per a altres usos.

Llegir més »

Data de caducitat o de consum preferent?

La data de caducitat dels aliments és una qüestió de seguretat: els aliments es poden consumir fins a aquesta data, però no després.

La data de consum preferent es refereix a la qualitat, ja que l’aliment és segur per a consumir després de la data, però pot ser que perdi característiques organolèptiques pròpies com a sabor, textura, etc.

Llegir més »