La Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari ha conclòs avui la tramitació parlamentària i està llesta per a la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat i la seva entrada en vigor. El procediment legislatiu ha finalitzat amb el debat i la votació pel Ple del Congrés dels Diputats de les esmenes aprovades pel Senat.
La iniciativa té per objecte “la prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament d’aliments” per part de tots els agents de la cadena alimentària, establint una jerarquia de prioritats de solució i donant resposta “a l’objectiu sobre producció i consum responsables de l’Agenda 2030”.
També té com a finalitats, entre d’altres, disminuir les pèrdues i el malbaratament dels aliments “promovent l’economia circular”, i sensibilitzar i informar els agents de producció, transformació, distribució, hostaleria, restauració, persones consumidores i ciutadania en general.
Malbaratament alimentari
La normativa té com a fi específic de la llei “reduir la generació de residus alimentaris” en la producció alimentària, en la venda minorista i altres tipus de distribució d’aliments, en restaurants i serveis de menjars, així com a les llars, “de manera que s’assoleixi” una reducció del 50 per cent dels residus alimentaris per càpita en el pla de la venda minorista cadenes de producció i subministrament per al 2030, respecte al 2020″.
D’aquesta manera, segons recull el text, aquesta normativa es troba d’acord amb l’Estratègia de la Granja a la Mesa, que té entre els seus objectius revisar la legislació referent a les dates de durada mínima, caducitat i consum, en col·laboració amb les institucions europees.
Agents de la cadena alimentària
El text defineix com a agents de la cadena alimentària els operadors pertanyents al sector primari, incloent-hi cooperatives i altres entitats associatives, entitats o empreses d’elaboració, fabricació o distribució d’aliments, comerços al detall, empreses del sector de l’hostaleria o la restauració i altres proveïdors de serveis alimentaris, d’iniciativa social i altres organitzacions sense ànim de lucre que presten serveis de distribució d’aliments. També les entitats del tercer sector d’acció social.
Els agents hauran de vetllar per prevenir la generació de pèrdues i malbaratament alimentari. Per això, el projecte de llei estableix una “jerarquia de prioritats d’actuació”: en primer lloc, la prevenció mitjançant la donació d’aliments o la seva transformació, entre altres mesures; i en segon lloc es procedirà al reciclatge per a la producció de compost.
D’altra banda, el text estableix com a “bones pràctiques” d’aquests agents “disposar d’infraestructures adequades” per afavorir que es minimitzin les pèrdues i el malbaratament alimentari, incentivar la venda de productes amb data de consum preferent o de caducitat propera i promoure el consum dels productes de temporada i proximitat. També s’assenyalen com a bones pràctiques la divulgació relativa a una millor planificació dels menús, la compra sostenible, la cuina de reaprofitament, la correcta interpretació de les dates de caducitat i de consum preferent i el reciclatge.