El Ple del Congrés dels Diputats aprova el dictamen de comissió del Projecte de Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, per 269 vots a favor, cap vot en contra i 70 abstencions. La iniciativa legislativa continuarà la seva tramitació parlamentària al Senat, i té per objecte «la prevenció i reducció de les pèrdues i malbaratament daliments» per part de tots els agents de la cadena alimentària, establint una jerarquia de prioritats de solució i donant resposta « a l’objectiu sobre producció i consum responsables de l’Agenda 2030», segons el comunicat oficial del Congrés.
Objectius
La principal funció de la llei és la reducció dels residus alimentaris i el seu objectiu és aconseguir una reducció del 50 per cent dels residus alimentaris per càpita en el pla de la venda al detall i del consum, a més d’una reducció del 20 per cent. de les pèrdues d’aliments al llarg de les cadenes de producció i subministrament per al 2030, respecte al 2020″, afirma el document oficial del Congrés.
Propers terminis
- Projecte de llei al Senat, on es disposarà d’un termini de dos mesos per aprovar la norma en els mateixos termes que el Congrés.
- Si el Senat introduís modificacions al text, aquest hauria de tornar al Congrés perquè la Cambra Baixa es pronunciés sobre aquestes.
La normativa, a més, es troba en consonància amb l’Estratègia de la Granja a la Mesa, que té entre els seus objectius revisar la legislació referent a les dates de durada mínima, caducitat i consum, en col·laboració amb les institucions europees.