Català

El Congrés aprova el projecte llei de malbaratament alimentari

Organic food wastes

El Congrés aprova el projecte llei de malbaratament alimentari

El Ple del Congrés dels Diputats aprova el dictamen de comissió del Projecte de Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, per 269 vots a favor, cap vot en contra i 70 abstencions. La iniciativa legislativa continuarà la seva tramitació parlamentària al Senat, i té per objecte «la prevenció i reducció de les pèrdues i malbaratament daliments» per part de tots els agents de la cadena alimentària, establint una jerarquia de prioritats de solució i donant resposta « a l’objectiu sobre producció i consum responsables de l’Agenda 2030», segons el comunicat oficial del Congrés.

Objectius

La principal funció de la llei és la reducció dels residus alimentaris i el seu objectiu és aconseguir una reducció del 50 per cent dels residus alimentaris per càpita en el pla de la venda al detall i del consum, a més d’una reducció del 20 per cent. de les pèrdues d’aliments al llarg de les cadenes de producció i subministrament per al 2030, respecte al 2020″, afirma el document oficial del Congrés.

Propers terminis

  • Projecte de llei al Senat, on es disposarà d’un termini de dos mesos per aprovar la norma en els mateixos termes que el Congrés.
  • Si el Senat introduís modificacions al text, aquest hauria de tornar al Congrés perquè la Cambra Baixa es pronunciés sobre aquestes.

La normativa, a més, es troba en consonància amb l’Estratègia de la Granja a la Mesa, que té entre els seus objectius revisar la legislació referent a les dates de durada mínima, caducitat i consum, en col·laboració amb les institucions europees.

ALTRES NOTÍCIES

🍽Restauració: Obligatorietat d’un pla de prevenció per evitar pèrdues d’aliments

La restauració i les empreses afins que hi treballen són el sector que ha d’estar més atent. S’ha promulgat la Llei contra el malbaratament alimentari, que, entre altres aspectes, obliga els restaurants a facilitar que la clientela es pugui endur amb un envàs el menjar que no s’acabi; insta les empreses alimentàries a incentivar la venda de productes amb caducitat pròxima; estableix que les restes no menjables s’aprofitin per a altres usos.

Llegir més »

Data de caducitat o de consum preferent?

La data de caducitat dels aliments és una qüestió de seguretat: els aliments es poden consumir fins a aquesta data, però no després.

La data de consum preferent es refereix a la qualitat, ja que l’aliment és segur per a consumir després de la data, però pot ser que perdi característiques organolèptiques pròpies com a sabor, textura, etc.

Llegir més »