Català

Alimentació saludable a la feina. La carmanyola: consells a l’hora de preparar-la

Alimentació saludable a la feina. La carmanyola: consells a l’hora de preparar-la

La forma d’alimentar-se en l’entorn laboral, on les treballadores i els treballadors passen més d’una tercera part del dia, és fonamental per gaudir d’una vida saludable.

A l’hora de dinar les opcions són variades: menjar a un restaurant o al menjador de l’empresa, portar el dinar en una carmanyola o bé endur-se un entrepà ocasionalment. Qualsevol de les opcions anteriors pot ser adequada si es complementa amb la resta d’àpats del dia, especialment amb el sopar.

També convé tenir “un petit rebost”, amb alguns aliments que permetin fer una pausa breu i un refrigeri (fruita fresca o seca, iogurt, bastonets de pa, infusió, etc.). Cal evitar, però, fer-la a la mateixa taula de treball o anar “picant” al llarg del dia.

En molts centres de treball, s’ofereix a les persones treballadores la possibilitat de portar el dinar en carmanyoles. Aquesta és la millor opció per reaprofitar els aliments i des de la Generalitat de Catalunya es faciliten alguns consells:

Tots el àpats haurien d’incloure:

  • Hortalisses
  • Farinacis integrals (arròs, pa, pasta…) o tubercles (patata, moniato…).
  • Un aliment proteic (llegum, ou o carn).

En qualsevol cas, es recomana:

  • Utilitzar oli d’oliva verge per cuinar.
  • El pa, la pasta i l’arròs convé que siguin integrals.
  • Prioritzar, com a fonts proteiques, els llegums, els ous, la fruita seca i les carns blanques.
  • Per a les amanides, portar l’amaniment a part i amanir-les al moment.
  • Complementar l’àpat amb fruita fresca per a les postres.
  • Beure aigua durant l’àpat.
  • Adaptar les quantitats de la carmanyola a les necessitats i sensació de gana.

A l’hora de preparar la carmanyola a casa:

  • Assegureu-vos que és neta i apta per a forn microones (plàstic o vidre).
  • Renteu-la cada dia amb aigua calenta i sabó.
  • Seguiu amb cura les quatre normes bàsiques per garantir la seguretat dels aliments (netejar, separar, coure i refredar):
    • Cuineu els aliments amb suficient antelació – millor el dia abans – i refrigereu els menjars, el més aviat possible, dins les carmanyoles. No els mantingueu a temperatura ambient.
    • Renteu les verdures i hortalisses, especialment si es mengen crues.
    • Coeu suficientment els aliments, sobretot la carn i el pollastre. Assegureu-vos que els sucs de les carns són clars i no rosats.
    • Qualleu bé l’ou de les truites, les quiches i els altres productes elaborats amb ou cru.
    • Eviteu:
      • les salses casolanes a base d’ou cru, com per exemple la maionesa.
      • les elaboracions de postres casolanes a base de nata, ou i cremes.
  • Ajusteu les racions per evitar malbaratar aliments.

Durant el transport fins al lloc de treball:

  • Traieu la carmanyola del frigorífic en el darrer moment i col·loqueu-la preferiblement en un acumulador de fred, en una bossa o un portacarmanyoles isoterma.

A la feina:

  • Recordeu guardar les carmanyoles al frigorífic del centre de treball tan bon punt hi arribeu. És important no deixar la bossa amb les carmanyoles al costat de radiadors o exposades directament al sol. Al darrer moment, quan sigui l’hora de dinar, es pot treure la carmanyola de la nevera i escalfar-la al microones.
  • Reescalfeu bé el menjar dins de la carmanyola. Traieu la tapa però poseu-la a sobre per evitar esquitxos. Un aliment és prou calent quan s’ha de deixar refredar per poder-lo menjar.
  • Rebutgeu les restes d’aliments que no us hagueu menjat a les escombraries (contenidor de restes orgàniques) del mateix menjador.

ALTRES NOTÍCIES

🍽Restauració: Obligatorietat d’un pla de prevenció per evitar pèrdues d’aliments

La restauració i les empreses afins que hi treballen són el sector que ha d’estar més atent. S’ha promulgat la Llei contra el malbaratament alimentari, que, entre altres aspectes, obliga els restaurants a facilitar que la clientela es pugui endur amb un envàs el menjar que no s’acabi; insta les empreses alimentàries a incentivar la venda de productes amb caducitat pròxima; estableix que les restes no menjables s’aprofitin per a altres usos.

Llegir més »

Data de caducitat o de consum preferent?

La data de caducitat dels aliments és una qüestió de seguretat: els aliments es poden consumir fins a aquesta data, però no després.

La data de consum preferent es refereix a la qualitat, ja que l’aliment és segur per a consumir després de la data, però pot ser que perdi característiques organolèptiques pròpies com a sabor, textura, etc.

Llegir més »