Segons un Projecte de Recerca finançat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el malbaratament alimentari es genera per diversos motius depenent del grau de desenvolupament del país.
En els països desenvolupats la major part del malbaratament es concentra en les fases finals del procés de producció, en la distribució i la venda, a causa de les diverses normatives sanitaris existents (com poden ser “caduca el dia” o “consumir preferentment abans de”).
En els països en vies de desenvolupament el malbaratament està causat per la manca de tecnologies per conservar i transportar els aliments en condicions òptimes.
Pel que fa al malbaratament a Catalunya i a Espanya, el projecte de recerca afirma que “podem dir que la majoria del malbaratament es genera a les llars, mentre que a nivell de distribució, de comerç i de transformació els índexs de malbaratament són menors, tot i que són prou importants per tenir-los en compte”.
Tant a Catalunya com a Espanya “es malbarata un terç de la seva producció, malgrat l’existència d’un gran nombre de persones sense recursos”.
Segons diversos estudis, a Espanya hi ha 9 milions de persones que viuen sota el llindar de la pobresa, i és el primer país a nivell europeu en activitat dels bancs d’aliments. Espanya és el sisè país de
la UE en malbaratament. Dins l’Estat espanyol, Catalunya és l’última comunitat autònoma
en generació de malbaratament.
Per a més informació sobre aquest treballa tan interessant, teniu més informació: El malbaratament alimentari a l’àrea metropolitana de Barcelona