Català

🥩Recipes against waste: Roast cannelloni (1)

🥩Recipes against waste: Roast cannelloni (1)

Making the most of the food we usually consume is the best way to reduce waste, which in Catalonia is estimated to be 34.9 kg of food per person per year.

Here you can find a set of recipes where you can discover that there are food leftovers that are used to prepare dishes of great gastronomic quality without great complications.

Ingredients
12 plates of cannelloni

For the bechamel sauce:

  • 250 g fill
  • 15 g of butter
  • 15 g flour
  • c/s grated cheese
  • Salt
  • pepper
  • nutmeg
  • For the filling:
  • 700 g Roasted meat

Elaboració

  • Boil the cannelloni sheets as directed by the manufacturer. Cool them, put a little oil
    per que no s’enganxin i reserveu-les tapades.
  • To make the filling, debone and grind the tenderloin meat and other scraps well.
  • Slice the roast and reserve it together with the stir-fry or the sauce from its cooking.
  • For the béchamel, melt the butter in a saucepan.
  • Add the flour and stir until a lump-free dough forms.
  • Gradually add the pre-heated milk while stirring with a whisk.
  • Let it cook, stirring constantly, for a few minutes.
  • Season with salt, pepper and nutmeg.
  • Mix a part of the béchamel with the filling so that it binds everything together and remains more.
    cremós. Poseu-ho a punt de sal.
  • Take the cannelloni pasta, put some filling in the middle and close it giving it the desired shape. Place them on a greased baking tray.
    forma desitjada. Aneu-los posant a una safata de forn untada amb mantega.
  • Put the béchamel on top, sprinkle some grated cheese and gratin it in the oven.

ALTRES NOTÍCIES

🍽Restauració: Obligatorietat d’un pla de prevenció per evitar pèrdues d’aliments

La restauració i les empreses afins que hi treballen són el sector que ha d’estar més atent. S’ha promulgat la Llei contra el malbaratament alimentari, que, entre altres aspectes, obliga els restaurants a facilitar que la clientela es pugui endur amb un envàs el menjar que no s’acabi; insta les empreses alimentàries a incentivar la venda de productes amb caducitat pròxima; estableix que les restes no menjables s’aprofitin per a altres usos.

View more »

Data de caducitat o de consum preferent?

La data de caducitat dels aliments és una qüestió de seguretat: els aliments es poden consumir fins a aquesta data, però no després.

La data de consum preferent es refereix a la qualitat, ja que l’aliment és segur per a consumir després de la data, però pot ser que perdi característiques organolèptiques pròpies com a sabor, textura, etc.

View more »