Catalunya disposa de la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya. La llei ha d’ajudar a assolir els objectius de desenvolupament sostenible de fam zero i es proposa reduir en un 50% el malbaratament alimentari l’any 2030.
Les regulacions que estipula la llei i que ha entrat en vigor enguany (2023) desplega les accions i els deures que cada agent de la cadena alimentària haurà de complir obligatòriament.
A continuació, en destaquem algunes:
- Productors i fabricants: integrar els principis de reducció de pèrdues i malbaratament alimentari a l’estratègia de Responsabilitat Social Corporativa.
- Emmagatzematge i distribució: posicionar la marca amb responsabilitat social i ambiental a través d’accions per reduir les pèrdues i malbaratament alimentari i informar els consumidors sobre hàbits de consum responsables, així com fer acords amb proveïdors i altres empreses per a acomplir la priorització de les accions de prevenció.
- Hotels i restauració:
- Separar la recollida dels residus orgànics, detectar aquells recursos que es podrien aprofitar i promoure el consum de productes de temporada i de proximitat.
- Implementar programes educatius per a entitats que operen càterings i menjadors escolars.
- Facilitar que els consumidors s’enduguin el menjar sobrer sense cost addicional.
- Administració pública: integrar noves clàusules en els contractes i concursos públics per a prevenir el malbaratament i les pèrdues alimentàries; recollir dades de generació i prevenció de malbaratament i pèrdues alimentàries, i elaborar un Pla Estratègic Català.
Tots els agents, excepte les microempreses, estan obligiades a:
- Elaborar un PLA ESTRATÈGIC de prevenció i reducció de pèrdues i malbaratament alimentari.
- MESURAR i INFORMAR, anualment, els indicadors de seguiment.
- QUANTIFICAR la donació d’aliments per a consum humà o alimentació animal.
Aquests tres punts es poden diversificar d’aquesta manera:
- Definir els objectius estratègics del pla.
- Designar un equip de treball i /o persona responsable.
- Descriure els fluxos del procés de producció.
- Quantificar les pèrdues i malbaratament alimentari a través d’una sèrie d’indicadors (petjada de carboni, petjada hídrica, etc).
- Analitzar les causes i definir les accions de prevenció i reducció.
- Identificar punts crítics i definir les mesures correctives.
- Formar el personal.
- Desenvolupar un sistema de monitorització, documentació i registre.
- Comunicar els resultats assolits.
- Verificar i actualitzar el pla.
Les administracions públiques, per la seva banda, han d’incorporar als contractes públics clàusules per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari, recollir i analitzar les dades de les pèrdues i el malbaratament i elaborar un pla estratègic de prevenció d’aquestes pèrdues.