Catal脿

馃嵔Restauraci贸: Quines s贸n les obligacions dels establiments de restauraci贸 davant el malbaratament alimentari?

馃嵔Restauraci贸: Quines s贸n les obligacions dels establiments de restauraci贸 davant el malbaratament alimentari?

Catalunya disposa de la Llei de prevenci贸 de les p猫rdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya. La llei ha d鈥檃judar a assolir els objectius de desenvolupament sostenible de fam zero i es proposa reduir en un 50% el malbaratament alimentari l鈥檃ny 2030.

Les regulacions que estipula la llei i que ha entrat en vigor enguany (2023) desplega les accions i els deures que cada agent de la cadena aliment脿ria haur脿 de complir obligat貌riament.

A continuaci贸, en destaquem algunes:  

  • Productors i fabricants: integrar els principis de reducci贸 de p猫rdues i malbaratament alimentari a l鈥檈strat猫gia de Responsabilitat Social Corporativa.
  • Emmagatzematge i distribuci贸: posicionar la marca amb responsabilitat social i ambiental a trav茅s d鈥檃ccions per reduir les p猫rdues i malbaratament alimentari i informar els consumidors sobre h脿bits de consum responsables, aix铆 com fer acords amb prove茂dors i altres empreses per a acomplir la prioritzaci贸 de les accions de prevenci贸.
  • Hotels i restauraci贸: 
    • Separar la recollida dels residus org脿nics, detectar aquells recursos que es podrien aprofitar i promoure el consum de productes de temporada i de proximitat. 
    • Implementar programes educatius per a entitats que operen c脿terings i menjadors escolars. 
    • Facilitar que els consumidors s鈥檈nduguin el menjar sobrer sense cost addicional. 
    • Administraci贸 p煤blica: integrar noves cl脿usules en els contractes i concursos p煤blics per a prevenir el malbaratament i les p猫rdues aliment脿ries; recollir dades de generaci贸 i prevenci贸 de malbaratament i p猫rdues aliment脿ries, i elaborar un Pla Estrat猫gic Catal脿. 

Tots els agents, excepte les microempreses, estan obligiades a:

  • Elaborar un PLA ESTRAT脠GIC de prevenci贸 i reducci贸 de p猫rdues i malbaratament alimentari. 
  • MESURAR i INFORMAR, anualment, els indicadors de seguiment. 
  • QUANTIFICAR la donaci贸 d鈥檃liments per a consum hum脿 o alimentaci贸 animal.

Aquests tres punts es poden diversificar d’aquesta manera:

  1. Definir els objectius estrat猫gics del pla.
  2. Designar un equip de treball i /o persona responsable.
  3. Descriure els fluxos del proc茅s de producci贸.
  4. Quantificar les p猫rdues i malbaratament alimentari a trav茅s d鈥檜na s猫rie d鈥檌ndicadors (petjada de carboni, petjada h铆drica, etc).
  5. Analitzar les causes i definir les accions de prevenci贸 i reducci贸.
  6. Identificar punts cr铆tics i definir les mesures correctives.
  7. Formar el personal.
  8. Desenvolupar un sistema de monitoritzaci贸, documentaci贸 i registre.
  9. Comunicar els resultats assolits.
  10. Verificar i actualitzar el pla.

Les administracions p煤bliques, per la seva banda, han d鈥檌ncorporar als contractes p煤blics cl脿usules per prevenir les p猫rdues i el malbaratament alimentari, recollir i analitzar les dades de les p猫rdues i el malbaratament i elaborar un pla estrat猫gic de prevenci贸 d鈥檃questes p猫rdues.

ALTRES NOT脥CIES

馃嵔Restauraci贸: Obligatorietat d’un pla de prevenci贸 per evitar p猫rdues d’aliments

La restauraci贸 i les empreses afins que hi treballen s贸n el sector que ha d’estar m茅s atent. S’ha promulgat la Llei contra el malbaratament alimentari, que, entre altres aspectes, obliga els restaurants a facilitar que la clientela es pugui endur amb un env脿s el menjar que no s鈥檃cabi; insta les empreses aliment脿ries a incentivar la venda de productes amb caducitat pr貌xima; estableix que les restes no menjables s鈥檃profitin per a altres usos.

View more 禄

Data de caducitat o de consum preferent?

La聽data de caducitat聽dels aliments 茅s una q眉esti贸 de seguretat: els aliments es poden consumir fins a aquesta data, per貌 no despr茅s.

La data de聽consum preferent聽es refereix a la qualitat, ja que l’aliment 茅s segur per a consumir despr茅s de la data, per貌 pot ser que perdi caracter铆stiques organol猫ptiques pr貌pies com a sabor, textura, etc.

View more 禄