Catalunya disposa de la Llei de prevenci贸 de les p猫rdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya. La llei ha d鈥檃judar a assolir els objectius de desenvolupament sostenible de fam zero i es proposa reduir en un 50% el malbaratament alimentari l鈥檃ny 2030.
Les regulacions que estipula la llei i que ha entrat en vigor enguany (2023) desplega les accions i els deures que cada agent de la cadena aliment脿ria haur脿 de complir obligat貌riament.
A continuaci贸, en destaquem algunes:
- Productors i fabricants: integrar els principis de reducci贸 de p猫rdues i malbaratament alimentari a l鈥檈strat猫gia de Responsabilitat Social Corporativa.
- Emmagatzematge i distribuci贸: posicionar la marca amb responsabilitat social i ambiental a trav茅s d鈥檃ccions per reduir les p猫rdues i malbaratament alimentari i informar els consumidors sobre h脿bits de consum responsables, aix铆 com fer acords amb prove茂dors i altres empreses per a acomplir la prioritzaci贸 de les accions de prevenci贸.
- Hotels i restauraci贸:
- Separar la recollida dels residus org脿nics, detectar aquells recursos que es podrien aprofitar i promoure el consum de productes de temporada i de proximitat.
- Implementar programes educatius per a entitats que operen c脿terings i menjadors escolars.
- Facilitar que els consumidors s鈥檈nduguin el menjar sobrer sense cost addicional.
- Administraci贸 p煤blica: integrar noves cl脿usules en els contractes i concursos p煤blics per a prevenir el malbaratament i les p猫rdues aliment脿ries; recollir dades de generaci贸 i prevenci贸 de malbaratament i p猫rdues aliment脿ries, i elaborar un Pla Estrat猫gic Catal脿.
Tots els agents, excepte les microempreses, estan obligiades a:
- Elaborar un PLA ESTRAT脠GIC de prevenci贸 i reducci贸 de p猫rdues i malbaratament alimentari.
- MESURAR i INFORMAR, anualment, els indicadors de seguiment.
- QUANTIFICAR la donaci贸 d鈥檃liments per a consum hum脿 o alimentaci贸 animal.
Aquests tres punts es poden diversificar d’aquesta manera:
- Definir els objectius estrat猫gics del pla.
- Designar un equip de treball i /o persona responsable.
- Descriure els fluxos del proc茅s de producci贸.
- Quantificar les p猫rdues i malbaratament alimentari a trav茅s d鈥檜na s猫rie d鈥檌ndicadors (petjada de carboni, petjada h铆drica, etc).
- Analitzar les causes i definir les accions de prevenci贸 i reducci贸.
- Identificar punts cr铆tics i definir les mesures correctives.
- Formar el personal.
- Desenvolupar un sistema de monitoritzaci贸, documentaci贸 i registre.
- Comunicar els resultats assolits.
- Verificar i actualitzar el pla.
Les administracions p煤bliques, per la seva banda, han d鈥檌ncorporar als contractes p煤blics cl脿usules per prevenir les p猫rdues i el malbaratament alimentari, recollir i analitzar les dades de les p猫rdues i el malbaratament i elaborar un pla estrat猫gic de prevenci贸 d鈥檃questes p猫rdues.