De tota la cadena alimentària és a les cases on es produeixen la majoria de deixalles: 1.325,9 milions de quilos de menjar a l’any acaben a les escombraries de les llars espanyoles. Segons el desglossament del Ministeri la xifra equival a 25,5 milions de quilos de menjar desaprofitats a la setmana. A les llars, el malbaratament alimentari arriba al 42% del total; a la fase de fabricació el 39%; a la restauració el 14% ia la distribució el 5%.
8 de cada 10 llars llencen aliments a les escombraries (sense processar) per no considerar-los en bon estat. Fruites, verdures i pa fresc, són els aliments més rebutjats, representant el 48,1% del volum de deixalles.
Menor és el malbaratament d’aliments un cop preparat el producte. D’aquesta manera, 3 de cada 10 llars tiren part de les receptes que preparen a les escombraries, sent major la quantitat que es desaprofita directament des de la nevera que la que es malgasta per no consumir-se a taula.