La Comissió Europea promourà una economia circular arreu de la UE, fomentant la innovació i avançant cap a pràctiques industrials i de consum més sostenibles. Es tracta d’un pas important en la lluita contra el malbaratament alimentari i tèxtil, alhora que reforça la competitivitat europea.
Regles comunes harmonitzades
Un dels elements clau de la Directiva revisada és l’establiment d’un conjunt de normes comunes que augmentaran la sostenibilitat per a empreses i consumidors, alhora que harmonitzaran el mercat únic pel que fa als tèxtils usats i de rebuig.
Objectius de reducció del malbaratament alimentari
L’acord d’avui fa front al malbaratament d’aliments, demostrant el compromís dels Estats membres per combatre aquest problema al llarg de tota la cadena de producció i subministrament, incloses les llars. La Directiva accelera l’ambició de la UE per assolir l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 12.3, que pretén reduir a la meitat el malbaratament mundial d’aliments per càpita i disminuir les pèrdues d’aliments a la cadena de subministrament abans de 2030.
Per fer-ho possible, els Estats membres hauran de reduir, abans de 2030, el malbaratament alimentari un 10% en les fases de transformació i producció. També hauran de reduir un 30% (per càpita) el malbaratament conjuntament en el comerç minorista i el consum, incloent-hi restaurants, serveis d’alimentació i llars.
La Comissió donarà suport als Estats membres per assolir aquests objectius mitjançant l’intercanvi de bones pràctiques i formació a través de la Plataforma de la UE sobre Pèrdues i Malbaratament Alimentari. També finançarà investigacions i atorgarà subvencions per a accions concretes.
Cap a una reducció dels residus tèxtils
Amb la Directiva revisada, cada Estat membre haurà d’establir un sistema propi de Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) per als productes tèxtils i de calçat. Mitjançant aquests sistemes, els productors hauran de contribuir a la gestió dels tèxtils usats i rebutjats. Aquesta responsabilitat sobre la fi de vida dels productes incentivarà el disseny de peces més duradores, fàcils de reutilitzar, reparar i reciclar.
Aquesta aportació també fomentarà la inversió en la recollida separada, la classificació, la reutilització i el reciclatge de tèxtils, impulsant així una economia circular en el sector.
Les noves normes també aborden les exportacions il·legals de residus tèxtils. En definir clarament què és “residu” i què són tèxtils “reutilitzables”, es garantirà la classificació abans de l’enviament. Aquesta mesura complementa la nova normativa d’exportació de residus tèxtils, que només permetrà exportar si es pot garantir una gestió mediambientalment sostenible.
Properes passes
El Parlament Europeu i el Consell hauran d’adoptar formalment la Directiva revisada abans que pugui entrar en vigor. Aquesta entrarà en vigor 20 dies després de la seva publicació al Diari Oficial de la UE. A partir de llavors, els Estats membres tindran 20 mesos per transposar-la a la legislació nacional.
Context
L’any 2020, la UE va generar 6,95 milions de tones de residus tèxtils, equivalent a 16 kg per persona. D’aquest total, només 1,95 milions de tones es van recollir de manera separada. Sense un augment de la classificació i el reciclatge a Europa, una gran part d’aquests residus acabaran incinerats, enterrats o mal gestionats.
Actualment, a la UE es generen més de 59 milions de tones de malbaratament alimentari cada any, amb un impacte estimat de 252 milions de tones de CO₂ a tota la cadena alimentària. Aproximadament un 10% de tots els aliments que arriben als nostres plats es malgasten. Econòmicament, es calcula que aquest malbaratament suposa unes pèrdues de 132.000 milions d’euros anuals, entre recursos desaprofitats per a les empreses del sector alimentari i despeses innecessàries per a les llars. A més, el cost de recollida i tractament del malbaratament alimentari s’estima en 9.300 milions d’euros addicionals.
El 5 de juliol de 2023, la Comissió va proposar una revisió específica de la Directiva Marc de Residus, centrada en els residus alimentaris i tèxtils. Aquesta Directiva és el marc jurídic de la UE per a la prevenció i gestió dels residus. Estableix definicions bàsiques com les de residu, reciclatge i valorització, així com la jerarquia de residus.
Amb aquesta revisió, la Comissió compleix el compromís adoptat en l’Estratègia de Tèxtils Sostenibles i Circulars, proposant mesures per harmonitzar les normes de responsabilitat ampliada del productor i fomentar incentius econòmics que facin els productes tèxtils més sostenibles i circulars.