És imprescindible conservar bé els aliments per a evitar el seu desaprofitament. Unes dades reveladores ens valen com a exemple. Segons l’Organització per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO, per les seves sigles en anglès), un terç de la producció mundial d’aliments és rebutjada cada any en tot el planeta, si bé el percentatge és notablement major als països desenvolupats que en els estats en vies de desenvolupament: anualment, a Europa i Amèrica del Nord es perden i malgasten entre 95 i 115 quilos de menjar per persona, mentre que a Àfrica subsahariana, Àsia meridional i Àsia suboriental la quantitat de menjar produït i no consumida és únicament d’entre 6 i 11 quilos a l’any.
Existeixen moltes raons per les quals un aliment és rebutjat sense ser consumit, com per exemple la seva destrucció durant el transport o que no sigui adquirit abans de caducar. Però també ho és el *modeo en què conservem els aliments.
Què podem fer nosaltres per a evitar el desaprofitament de menjar? Amb una sèrie de senzilles accions es pot lluitar contra aquest malbaratament d’aliments. Buscant en internet podrem trobar diferents accions, totes elles vàlides:
- Planificar el menú setmanal
- Compra els productes necessaris
- Emmagatzemar adequadament els aliments
- Diferenciar entre la data de caducitat i la de consum preferent
- Congelar correctament els aliments
- Calcular adequadament les quantitats
- Col·locar els aliments més vells davant dels nous
- Aprofitar els aliments per a un altre menjar
Des d’aquest blog, Anafric ZERO posarem el focus en l’emmagatzematge correcte dels aliments. I concretament en el de la carn.
No tots els aliments són iguals, cadascun té les seves necessitats de manteniment i conservació. Per això és especialment rellevant a l’estiu conèixer els detalls per a conservar la carn en les condicions idònies per al seu consum. Exposar aquest tipus d’aliment a altes temperatures pot provocar l’aparició de microorganismes. Per a evitar que això succeeixi, hem de seguir una sèrie de recomanacions.
Consells pràctics:
El blog Carn i Salut té una molt bona secció de consells sobre la carn. Pel que fa a la seva conservació és clar: Sempre és fonamental no trencar la cadena de fred, per a evitar la seva deterioració i allargar la vida útil de la carn.
No trencar la cadena de fred: Si és estiu, et recomanem transportar-la en una bossa isotèrmica.
Parar esment a l’etiquetatge: La carn envasada generalment es conserva millor, durant un període de temps més llarg ja que l’aire està més controlat i la velocitat d’oxidació s’alenteix.
Quant a la carn comprada en taulell, en una carnisseria per exemple, hem de respectar estrictament el termini per a consumir-la. La carn fresca ha de consumir-se al més aviat possible, preferiblement en quatre dies. Això sí, si es tracta de carn picada, és millor cuinar-la al més aviat possible. Es recomana mantenir-la per sota dels 2 °C i els productes elaborats amb ella han d’estar per sota dels 4 °C.
Emmagatzemar adequadament la carn en el frigorífic: Per a evitar embrutar el frigorífic o contaminar altres aliments, recomanem guardar la carn en la part inferior del frigorífic, on l’aire condicionat està més concentrat i es pot conservar millor.
Es recomana emmagatzemar la carn comprada per pes en recipients nets i hermètics.
No col·locar els aliments frescos (com la carn, peix, verdura, etc.) al costat o en contacte amb aliments ja cuinats o llestos per al seu consum, per a evitar la possible transferència de microorganismes.
La temperatura adequada per a conservar la carn: Assegura’t de mantenir la temperatura en el frigorífic en 4 °C perquè la carn es conservi bé. Si desitges congelar carn, la temperatura ha de ser de -18 °C.
El procés de congelació de la carn crua ha de completar-se al més aviat possible per a evitar la formació de cristalls de gel. És millor tallar la carn en trossos petits, embolicar-los en plàstic i separar per parts.
Ja sigui crua o cuita, la carn ha de descongelar-se lentament perquè quedi uniforme.