Català

Acció Climàtica impulsa la campanya de sensibilització “Aprofitem els aliments” amb la participació de 18 restaurants de tot Catalunya

Acció Climàtica impulsa la campanya de sensibilització “Aprofitem els aliments” amb la participació de 18 restaurants de tot Catalunya

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural impulsa aquest any la campanya Aprofitem els aliments que desenvoluparà fins a finals d’octubre amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar a la ciutadania sobre la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari amb la participació del sector de la restauració, la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya, la Plataforma Aprofitem els Aliments i la Fundació Espigoladors.

A partir del 26 de setembre i fins al 6 d’octubre, s’han organitzat un total de 18 sopars o dinars Gastrorecup a diferents restaurants gastronòmics amb joves cuiners de Catalunya. La xef Ada Parellada serà la padrina de cada trobada, que estan obertes a tothom, dissenyarà els menús, farà l’acompanyament i la formació als cuiners ambaixadors.

La campanya Aprofitem els aliments forma part de l’estratègia del Departament d’Acció Climàtica per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, la qual s’emmarca dins l’Estratègia Alimentària de Catalunya, que té com a objectiu assolir un sistema alimentari més sostenible, transformador i basat en l’economia circular.

Els restaurants que formaran part dels Gastrorecups d’enguany són: Semproniana (Barcelona), CETT Hotel (Barcelona), Bar Verat (Santa Coloma de Gramanet), Can Perico (Santa Perpètua de la Mogoda), Albert Guzman (La Ràpita), Antic Molí (Ulldecona), Villa Retiro (Xerta), El Terrat (Tarragona), Gami (Cambrils), Can Xapes (Cornellà del Terri), Normal (Girona), Casamar (Llafranc), Escola d’Hostaleria de Girona, La Boscana (Bellvís), La Cava (Tàrrrega), L’Antic Forna (Cervera), Xopluc (La Fuliola) i Hotel Pessets (Sort).

El dissabte 7 d’octubre el Departament, amb el suport de la Fundació Banc dels Aliments de Tarragona, la Plataforma Aprofitem els Alimens i l’Ajuntament de Tarragona, entre altres entitats locals, organitza el Gran Dinar d’Aprofitament a Tarragona a la Plaça Corsini de Tarragona. El dinar és popular i gratuït i el menjar s’elaborarà amb aliments recuperats fruit d’espigolades en camps i de recollides d’excedents en mercats i la recuperació d’aliments en comerços locals de la zona, i hi participaran persones voluntàries d’entitats locals.

El Departament, conjuntament amb la Fundació Espigoladors, organitza el 8 d’octubre la tercera Marató #joespigolo per l’aprofitament alimentari simultàniament a Lleida, Tarragona, Baix Llobregat i la conca de la Tordera, on persones voluntàries podran contribuir a la recuperació de fruita i verdura que anirà destinada a entitats socials

I, finalment, Reus acollirà el 17 d’octubre la jornada Aprofitem els aliments, organitzada anualment pel Departament d’Acció Climàtica, té com a objectiu donar visibilitat a diversos projectes relacionats amb la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari. Aquest any, se centrarà en projectes d’aprofitament alimentari a la zona de Tarragona i les Terres de l’Ebre i en la recerca i la innovació en la prevenció del malbaratament alimentari.

El director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció, Joan Gòdia i Tresánchez, ha manifestat la voluntat de fer aquesta campanya “un referent” i “ajudar a conscienciar a la ciutadania de la gran problemàtica del malbaratament alimentari”.

A Catalunya, segons l’estudi realitzat el 2012 per l’Agència de Residus de Catalunya, el malbaratament alimentari a Catalunya, tenint en compte les darrera baules de la cadena alimentari (des del comerç minorista i la restauració fins al consumidor final), és de 262.471 tones anuals, el que suposa aproximadament un 35 kg/persona/any o un 7% dels aliments adquirits durant un any.

ALTRES NOTÍCIES

🍽Restauració: Obligatorietat d’un pla de prevenció per evitar pèrdues d’aliments

La restauració i les empreses afins que hi treballen són el sector que ha d’estar més atent. S’ha promulgat la Llei contra el malbaratament alimentari, que, entre altres aspectes, obliga els restaurants a facilitar que la clientela es pugui endur amb un envàs el menjar que no s’acabi; insta les empreses alimentàries a incentivar la venda de productes amb caducitat pròxima; estableix que les restes no menjables s’aprofitin per a altres usos.

View more »

Data de caducitat o de consum preferent?

La data de caducitat dels aliments és una qüestió de seguretat: els aliments es poden consumir fins a aquesta data, però no després.

La data de consum preferent es refereix a la qualitat, ja que l’aliment és segur per a consumir després de la data, però pot ser que perdi característiques organolèptiques pròpies com a sabor, textura, etc.

View more »