Llençar menjar que és apte per al consum humà implica també llençar de manera indirecta una gran quantitat dels recursos que es necessiten per produir-los i distribuir-los fins a la botiga. Si, a més, tenim en compte la gestió i el tractament dels aliments que convertim en residus, és del tot evident que la pressió ambiental i social que generem al medi és innecessària.
L’emmagatzematge i la conservació correctes dels aliments eviten la pèrdua de les propietats nutricionals, redueixen la possibilitat que es facin malbé i ajuden a reduir el risc d’intoxicacions a l’hora de consumir-los.
Les neveres ens permeten refrigerar i conservar els aliments de manera molt senzilla i útil, però cal organitzar correctament els aliments per evitar que es facin malbé. Amb accions tan senzilles com col·locar cada producte al prestatge de la nevera que estigui a la temperatura més adequada per a la seva conservació, no barrejar els aliments crus amb els cuinats i guardar-los en recipients ben tancats, podrem allargar la vida dels aliments.
La carn no es llença
La carn representa de mitjana el 13% del menjar que una persona consumeix al llarg de l’any. La carn fresca és la més consumida (55,8 quilograms per persona i any) i els productes elaborats es consumeixen en menor quantitat (12 quilograms per persona i any).
Quan llencem carn a les escombraries, no només llencem aquest aliment, sinó que de manera indirecta també llencem els cereals i l’aigua que s’han necessitat per produir-la.
A casa, conservem bé la carn
A la nevera…
CARN FRESCA
Carn i productes carnis elaborats –salsitxes, botifarres, hamburgueses, mandonguilles, etc.– que preveiem cuinar dins d’un període breu de temps. Guardem-los al prestatge inferior, on la temperatura és més baixa, dins d’un recipient hermètic que contingui una reixeta a la part inferior per separar el líquid que desprèn la carn.
PLATS PREPARATS
Plats preparats a base de carn refredats a temperatura ambient –durant menys de 2 hores– en un envàs tancat hermèticament per tal d’evitar el contacte amb altres aliments.
EMBOTITS
Embotits tallats en un recipient tancat per evitar que s’assequin ràpidament.
Al congelador…
CARN FRESCA
Carn i productes carnis elaborats –salsitxes, botifarres, hamburgueses, mandonguilles, etc.– que no preveiem consumir dins d’un període breu de temps, en un recipient hermètic amb reixeta a la part inferior per evitar que la carn estigui en contacte amb el líquid que desprèn a l’hora de descongelar-lo. És recomanable fer porcions de les peces de carn per descongelar-ne només la quantitat que necessitem i no la peça sencera.
PLATS PREPARATS
Plats preparats a base de carn, refredats a temperatura ambient –durant menys de 2 hores– en un envàs hermèticament tancat. Si el guardem en porcions individuals, després podrem descongelar-ne la quantitat que realment necessite
Al rebost…
EMBOTITS
Embotits en peces senceres i curades de producció artesanal –pernil, llom, fuet, etc.– en un espai adequat sense humitat, ventilat i a temperatura estable.
Resumint… Consells
- Comprova si encara et queda carn a casa abans d’anar a comprar.
- Conserva la carn en la part més freda del frigorífic.
- Pots congelar la carn fresca o cuinada per porcions, embolcallada o envasada, perquè no es malmeti pel fred intens.
- Abans de refrigerar la carn acabada de cuinar o de congelar-la, deixa-la refredar una estona a temperatura ambient, però vigila que no passin més de dues hores per evitar la proliferació de microorganismes.