Sabieu que l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, FAO, preveu que la població mundial superarà els 9.000 milions de persones per a l’any 2050 i es necessitarà un 70% més d’aliments per satisfer les necessitats d’una població en creixment constant?
Partint d’aquesta premissa, què podem fer per alimentar la població sense deixar el planeta, digue-m’ho d’una manera políticament correcte, exprimit?
Totes les iniciatives orientades a la intensificació de l’agricultura i la ramaderia han de tenir en compte la sostenibilitat ecològica. La creixent escassetat d’aigua, per exemple, és una qüestió d’importància decisiva perquè en un futur immediat s’hauran de produir més aliments utilitzant menys aigua.
I tot això es planteja davant d’una sèrie de qüestions que deixen molt a dir del nostre comportament com a éssers humans:
🚩Produïm un 60% més dels aliments del que necessitem, però cada dia 40.000 persones moren de gana.
🚩Al voltant de 795 milions de persones al món no tenen prou aliments per portar una vida saludable i activa. Això és gairebé 1 de cada 9 persones a la terra.
Continuem amb més dades. Segons el Fòrum de Sobirania Alimentària i Nutrició, de l’Institut Tecnològic d’Estudis Superiors d’Occident (ITESO) en aquest planeta es desaprofiten 1.300 milions de tones de menjar a l’any, sense importar l’impacte ambiental, econòmic i social. Es tracta d’un problema ètic, de formació i de patrons de consum.
Formació. Hem polsat la tecla clau. És necessari que les persones de totes les cadenes de valor implicades en l’alimentació siguin conscientes del que significa el malbaratament i como poder recuperar allò que abans llençàvem a través de tècniques d’economica circular.
Qui són els professionals més implicats en aquests processos?
✔Responsables de Qualitat
✔Responsables de Medi ambient
✔Responsables de Producció
✔Responsables d’innovació
✔Responsables de Responsabilitat Social Corporativa
✔Qualsevol professional que tingui interès en l’elaboració de plans de prevenció i reducció del malbaratament alimentari.
Com que s’ha aprovat la Llei del Malbaratament Alimentari, hem de justificar que la nostra empresa, restaurant, establiment, etc., aplica els criteris que exposa la llei. Com es fa?
- Cal tenir clar els objectius que perseguim
- Fer una anàlisi de la nostra empresa. En quin procès es malgasten els aliments?
- Preparar un plan de prevenció i reducció del malbaratament alimentari a través de les eines concretes que ens poden proporcionar empreses que imparteixen cursos de formació
- Com mesurem el que llancem